NEplastové legíny

Legíny z prirodnich materialu

 

Chcete legíny z přírodních vláken? Pak jste u nás správně. Šijeme z kvalitní biobavlny, bavlny nebo bambusové viskózy. Tyto materiály jsou příjemné, vydrží vám a mají menší ekologickou stopu než umělé materiály, ze kterých se většina legín vyrábí. Jsou vhodné i pro děti a ekzematiky. 

Nejčastějším materiálem, ze kterého se legíny vyrábí je polyester. Poznáte ho podle lesklého povrchu. Vyrábí se ze stejného materiálu jako například plastové láhve s použitím fosilních paliv. Nosíte tak v podstatě na sobě plast. Materiál je málo prodyšný a vyžaduje časté praní, rychleji se tedy i opotřebuje. Jeho výhodou je ale stálost barev. Novou ekologičtější alternativou jsou recyklované materiály. Nic to ovšem nemění na tom, že stále nosíte na sobě plast, i když recyklovaný.

Legíny z přírodních vláken jsou ušité zpravidla z upravených směsových materiálů, z úpletů. Aby byly legíny elastické, měly by mít v sobě i příměs elastanu, který jim právě dodá na elasticitě. Nakupujeme pouze materiály, kde je příměs elastanu co nejnižší a přitom si zachovají elasticitu. Jde většinou o biobavlnu 95% + 5% elastan nebo bambusovou viskózu 95% a 5% elastan. Takové materiály jsou prodyšné, příjemné na dotek. Jsou vhodné i pro ty, kteří mají citlivější pokožku a umělé materiály jim způsobují podráždění kůže. 

Bereme pouze ověřené materiály, u kterých víme, že vydrží. Legíny vyrábíme ze silnějších úpletů 210 g/m2. Nevýhodou bavlněných úpletů je, že se trochu sráží. U našich biobavlněných legín je tedy třeba počítat s drobným sražením cca 1,5 cm. Co se týká barev, tak většinou se přírodní materiály lehce operou. Záleží na metodě barvení nebo tisku. U vzorovaných materiálů preferujeme pigmentový tisk. Je kvalitnější a barvy drží. 

Přírodní materiál si žije svým životem, ale to mu dodává na kráse. Zakládáme si na tom, že úplety, které používáme po vyprání nežmolkovatí a jsou stále stejně barevné. 

Legíny z našich úpletů jsou vhodné i pro malé děti nebo pro ty, kterým umělé materiály způsobují podráždění kůže.
Stanou se tak vaší druhou přírodní kůží :-). 

Najdete nás i na MALL.CZ