Třešňový polštářek, první pomoc

tresne3

 

Víte k čemu se dá použít peckový polštářek a jak si ho vyrobíte? Není jen na bolesti břicha nebo zad, ale zklidníte jím i štípanec od vosy. Čtěte, jak ho správně používat.

K čemu je polštářek s peckami dobrý?
Nahřátý polštářek z třešňových pecek je první věc po které sáhnu, když mě bolí břicho nebo mám zablokovaná záda. Teplo uvolňuje svaly a ulevuje od bolesti. Dávala jsem ho také svým dětem na bolavé bříško při kolice.
Skvěle se mi osvědčil při menstruačních bolestech, aby hřál tam, kde potřebuji, dávám si ho do bederního pásu. Polštářek, ale může posloužit i jako chladivý obklad. Na bodnutí hmyzem, záněty, otoky, podvrtnutí nebo drobná popálení.

Jak s polštářkem zacházet?
Když chcete použít teplý polštářek –  dejte ho na minutu do mikrovlnky na výkon 700W, v klasické troubě ho nahřívejte po dobu max. 5min. na výkon 100°C, nebo položte a nahřejte na topení. Nahřáté pecky potěší i vaše smysly – krásně voní po třešních. Miminkům teplý polštářek nepřikládejte přímo na bříško, ale přes plínku nebo ručník.
Když chcete studený polštářek – vložte polštářek do igelitového sáčku a dejte do mrazáku min. na 30 minut. Pak vyjměte ze sáčku a můžete přiložit na bolavé místo. Po nachlazení si polštářek na rozdíl od gelů zachovává sypkost a hezky se přizpůsobí postiženému místu.

Proč třešňové pecky?
Třešňové pecky umí velmi rychle absorbovat teplotu jaké jsou vystavené (ať už teplo nebo chlad) a následně ho pomalu uvolňují. Polštářky z pecek jsou praktičtější než pohankové nebo pšeničné, protože třešňový polštářek můžete bez problémů vyprat. Já ho peru klasicky na 30 stupňů a pro jistotu vkládám do síťky, kdyby se náhodou v pračce protrhl.
Jinak pecky jsou samy o sobě krásné! Přírodní, voňavé, mechanicky čištěné.  Navíc každá je originál ;-).

tresne pecky

Jak si s polštářkem hrát?
Děti polštářek baví. Je krásně barevný, voní, chrastí, je zajímavý. Skrývá totiž něco tajuplného, co se dá nahmat… U menších dětí do tří let, je třeba dávat pozor, aby polštářek neprotrhly, neprokously, proto si s ním smějí hrát pouze pod dohledem dospěláků.

Jak na výrobu peckového polštářku?
Peckový polštářek si můžete vyrobit i sami doma. Chce to jen notnou dávku trpělivosti při čištění peciček. Pecky musí být dokonale zbavené všech zbytků dužiny, aby nezplesnivěly.
Pecky můžete očistit takto: 1.) Povaříte je, nasypete do pracího sáčku (nebo staré ponožky) a dlaněmi mnete tak dlouho, až se pecky očistí jedna o druhou. Potom pecky i sáček propláchnete vodou a proces případně opakujete. 2.) Další způsob je dát pecky v prací síťce do myčky na nádobí. Mycím procesem musí projít několikrát, než se vám opravdu očistí. 3.) Nejosvědčenější způsob je dát pecky v prací síťce do pračky. Pro zmírnění nárazů přidejte do bubnu třeba hadr nebo starý ručník. Většinou stačí jeden cyklus praní, ale musíte pak pračku vyčistit od kousků třešňové dužiny.
Po všech očistných procesech je třeba pecky důkladně vysušit na sluníčku. Pokud vám přijde tento způsob příliš krkolomný, můžete si u nás koupit již očištěné pecky.
Když máte pecky nachystané pořiďte si hezkou 100% bavlněnou látku. Velikost a tvar polštářku je jen na vás, obvyklé jsou čtvercové rozměry 15 x 15 cm. Do takového polštářku dávám 200g pecek. Nesmí být totiž příliš napěchovaný, aby hezky přilnul k místu, kam ho chcete přiložit. Hodně zdaru s výrobou :-)!

Pokud se do výroby pouštět nechcete, podívejte se na polštářky v našem e-shopu.

 

Kateřina Čermáková Boháčová
zakladatelka NiceBelly