Z jakých materiálů šijeme a jak o naše zboží správně pečovat?

články Blog_přírodní materiály_jak se o ne starat

Milujeme přírodní materiály. Jsou pro naší pokožku tím nejlepším. Jaké mají vlastnosti a jak se o ně správně starat, vám přiblížíme v našem článku.

Všechny naše materiály mají ekologickou certifikaci a snažíme se vybírat kvalitní látky evropského původu. 

  1. Bavlna a bavlněný úplet: je nestárnoucí klasika

Šijeme ze silnějších úpletů 210g/m2 složení: 95 % bavlna a 5 % elastan, ze 100% biobavlněného flísu a 100% bavlněného popelínu. Bavlna má skvělé vlastnosti je měkká, prodyšná, absorbuje vlhkost a je příjemná na nošení. Pokud se o ní dobře staráme, tak nám i dlouho vydrží.
Bavlněné úplety jsou obecně citlivější na péči než 100% bavlna. Proto není vhodné je prát na více než 40°C. To platí zejména pro biobavlněné úplety.

Bavlněné úplety není vhodné dávat do sušičky, protože se časem poškodí elastanová vlákna a materiál ztrácí své vlastnosti. Barevné úplety jsou o něco citlivější než ty bílé a dochází k malému seprání barev. Barevné bavlněné materiály také není vhodné sušit na přímém slunci, mohou zesvětlit. Zní to zvláštně, ale není ani vhodné je prát v ruce, přestože máte pocit, že je tak perete nejvíce šetrně. Zejména při prvním praní se ručním praním mohou vytvořit na materiálu mapy. Ruční ždímání je také méně šetrné než ždímání v pračce.  

Bavlna je přírodní materiál a je třeba počítat se srážlivostí u úpletů 5 % a u 100% bavlny 10 %. Bavlna vám to ale oplatí skvělými termoregulačními vlastnostmi a hebkostí. Z bavlněných úpletů šijeme: legíny, legíny se sukní, trička, zateplené legíny. Z biobavlněného flísu mikiny, čepice a nákrčníky. Naše biobavlněné mikiny můžete dát i do sušičky. Je třeba ale počítat s tím, že se malinko srazí. Z bavlněného popelínu šijeme kryty na misky a peckové polštářky

 


články Blog_přírodní materiály_bambus_jak se o ne starat

  1. Bambusová viskóza: měkkost a udržitelnost 

Viskóza vyrobená z bambusu je svou měkkostí srovnatelná s hedvábím. Je prodyšná a absorbuje vlhkost. Má také termoregulační vlastnosti v létě chladí v zimě hřeje. Bambusová viskóza je citlivější než bavlněný úplet, proto důrazně nedoporučujeme dávat ji do sušičky. Materiál díky sušičce časem žmolkovatí a ztrácí elasticitu. Srážlivost bambusových úpletů je menší než u bavlny - do 5 %. 

Bambus je považován za zelenější alternativu k bavlně, protože rostlina nespotřebovává tolik vody. Výroba každé viskózy je ale chemický proces, který bohužel znečištění způsobuje. Proto používáme materiály zpracovávané v ČR, kde máme větší kontrolu nad výrobou.

Z bambusového úpletu šijeme většinu našich trik. 

 

 

články Blog_přírodní materiály_viskoza_jak se o ne starat

  1. Viskóza a viskózový úplet: pohodlí a cenová dostupnost

Viskóza je vyrobená z cellulosy. Na její výrobu se používá dřevo např. eukalyptu nebo borovice. Má skvělé vlastnosti. Je jemná jako hedvábí, absorbuje vlhkost, v létě krásně chladí. Navíc je cenově dostupnější než hedvábí. 

100% viskóza se bohužel trochu mačká a proto vypadá lépe po vyžehlení. Používáme kvalitní broušenou viskózu, která má na pohled sametový povrch. Zejména po prvním praní naší dlouhé sukně je vhodné sukni vyžehlit. Vyžehlením se vám krásně prodlouží, vyrovná a znovu získá svůj lesk. 

Je třeba počítat se srážlivostí viskózy,  jedná se o přírodní materiál. U úpletů 5 % a u 100% viskózy 10-15 %. 

Z viskózových úpletů šijeme sukně k legínám se sukní, protože krásně splývají a ze 100% viskózy naše dlouhé sukně.

Ať se vám naše zboží krásně nosí :-)!